Ini adalah resepi ciptaan sendiri dan dimasak secara sepontan. Sememangnya sedap dan saya tidak sangkan campuran kari dan kurma memberikan rasa yang unik. Selamat mencuba
Persiapan: 20 minit
Masak: 35 minit
Tahap kesukaran: sederhana
Bahan-Bahan:
1 s/b Serbuk Kari
1 s/b Serbuk Kurma
1/2 s/b Serbuk Cili
9 s/b Sos Tomato (atau 5 s/b tomato puri)
1 biji Bawang Besar - atau 5 biji Bawang merah (dicincang)
3 ulas Bawang Putih (dicincang)
1 inci Halia (dicincang)
1 biji Kentang (dipotong 8)
1 helai Daun Pandan
1 inci Kayu Manis
3 biji Buah Belaja
1 biji Bunga Lawang
3 biji Bunga Cengkih
7 s/b Minyak Masak
500 ml Air Kosong
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Masukkan minyak ke dalam kuali dan masukkan daun pandan.
- Tumiskan halia, bawang puting dan bawang besar. Kemudian masukkan kayu manis, buah belaga, bunga lawang dan bunga cengkih. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari serta serbuk kurma. Campurkan sedikit air. Masakkan sehingga naik minyak.
- Masukkan daging kambing dan gaul sehingga rata. Campurkan sos tomato dan sedikit garam. Tuangkan 100 ml air dan gaul. Tutup kuali dan biarkan selama 10 minit.
- Masukkan kentang dan tambahkan lagi 200 ml air. Gaul dan biarkan selama 20 minit atau sehingga daging dan kentang empuk.
salam ziarah...
ReplyDeletethanks sharing this recipe.. mmg sedap.. cume sy x tambah serbuk cili.. ;)
saya minta izin share resipi ni ye.. :)