Wednesday, 24 June 2009

Roti Jala

Persiapan: 20 minit
Masak: 20 minit
Tahap kesukaran: Sederhana


Bahan-bahan:

2 cawan Tepung Gandum
3 cawan Air
2 biji Telur (dipukul rata)
1/2 sk Garam
1/2 sk Serbuk Kunyit


Cara-cara:

  1. Campur tepung gandum, air, garam dan kunyit ke dalam mangkuk. Gaul sehingga rata.
  2. Masukkan telur dan gaul semula.
  3. Masukkan adunan ke dalam pengisar (blender) untuk menghaluskan ketulan tepung.
  4. Tapiskan adukan ke dalam mangkuk.
  5. Panaskan kuali secara sederhana dan sapukan minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam acuan Roti Jala. Buat pergerakan membulat.
  7. Setelah masak, angkat roti jala ke pinggan. Tidak perlu diterbalikkan.
  8. Lipat berbentuk 1/4 atau gulung mengikut kesesuaian anda.
  9. Hidangkan roti jala bersama kari ayam, kari ikan atau kurma kambing.

No comments:

Post a Comment