Persiapan: 45 minit
Masak: 1jam setengah
Tahap kesukaran: sederhana.
Bahan-bahan:
1 kg Daging dipotong dadu
1 btg Kayu manis
3 biji Bunga Lawang
5 biji Buah Belaga
5 biji Bunga Cengkih
1 biji Bawang besar (dikisar)
7 biji Bawang merah (dikisar)
1/2 inci Halia (dikisar)
2 s/besar Serbur kari
30 g Cili Kering (dikisar)
2 cawan Kicap manis
2 cawan Kicap masin
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 cawan Kismis (dikisar)
1 s/besar Minyak sapi
Minyak masak
Air
Cara-cara:-
- Panaskan minyak masak. Masukkan rempah ratus (kayu manis, bunga lawang, buah belaga dan bunga cengkih). Masak sehingga naik bau
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (bebawang dan halia). Masak sehingga naik bau
- Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Masak kari sehingga naik minyak. Sekiranya belum naik minyak, tambah air.
- Masukkan cili dan masak sehingga naik minyak.
- Masukkan daging dan gaul. Biarkan selama 10 hingga 15 minit.
- Masukkan kicap manis dan masin.
- Bubuh garam dan gula secukup rasa.
- Bila dah agak empuk, masukkan kismis. Masak lagi selama 20 minit.
- Tutup api dan masukkan minyak sapi. Gaul sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment