Friday, 18 September 2009

Kuah Kacang

Juga dikenali sebagai kuah satay, kuah kacang adalah hidangan wajib ketika menyambut hari raya. Masakan ini diajar sendiri oleh mak bapak. Sememangnya ternanti-nanti setiap tahun hidangan istimewa ini.

Kuah kacang yang sedap mempunyai rasa manis, masin dan juga masam yang seimbang. Semakin kerap dipanaskan, semakin sedaplah rasanya.


Bahan-bahan:

Bahan kisar (bersama)
1 inci Halia
4 biji Bawang besar
8 biji Bawang merah
6 ulas Bawang putih
1/2 inci Lengkuas
1 s/kecil Jintan Manis
1 s/kecil Jintan Putih

Bahan kisar (berasingan)
30g Cili kering
4 s/besar udang kering

1/2 kg Kacang
Air secukupnya
Minyak
Sejemput Asam Jawa (larutkan dengan setengah cawan air)
Gula
Garam

Cara-cara:
  1. Kacang digoreng (atau disangan) tanpa minyak sehingga masak. Buang kulitnya dan ditumbuk. Jangan ditumbuk (atau dikisar) sehingga halus.
  2. Panaskan minyak kedalam periuk. Masukkan bahan kisar (bersama) dan masak sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili sehingga naik minyak. Masukkan udang kering.
  4. Masukkan kacang, air, asam, gula dan garam. Masak di atas api perlahan sehingga keluar minyaknya.

No comments:

Post a Comment